pondelok 14. júna 2010

Panna Mária Lurdská v Kvetnici.


V Lurdoch sa 11.februára 1858, zjavila chudobnej dvanásť ročnej dievčine Bernadette Panna Mária, ktorá sa jej prestavila ako Immakuláta ( Nepoškvrnené počatie). Od tejto udalosti je už 152 rokov. Ročne navštívia Lurdy až 6 miliónov ľudí. Tento rok očakáva miestna diecéza až 8 miliónov pútnikov. Zázračné uzdravenie v Lurdoch sa stali 67, ktoré cirkev uznala. Bernadetta Soubirousová musela absolvovať niekoľko výsluchov, kým cirkev uznala jej zjavenia za pravé. Zvyšok života strávila ako rehoľná sestra v karmelitánskom konvekte. Zomrela r. 1879 v kláštore Nevers, kde ju aj pochovali. Po exhumácií r. 1909 sa zistilo, že jej telo ostalo nepoškodené. Teraz je uložené v priezračnom sarkofágu.
Na počesť tejto celosvetovej významnej udalosti pán Martin Orolin pracovník liečebne v Kvetnici, postavil malú jaskynnú kaplnku k úcte Panne Márií Lurdskej a 6. júna 1948 sa aj vysvätila.
Po nastolení tvrdého komunistického režimu roku 1952 sa v Kvetnici kostolík Sv. Heleny musel zatvoriť. Rehoľné sestry, ktoré pracovali v liečebni ako ošetrovateľky museli vystúpiť z rehole. Jediné útočisko pre pacientov v Kvetnici zostalo lesné zátišie Panny Márií Lurdskej. V Kvetnici sa liečili významní učenci, maliari, básnici, ale aj obyčajní ľudia. Medzi takých pacientov patril aj Štefan Krafčik z Chmelnice okr. Stará Ľubovňa. V sedemdesiatych rokoch 20- tého storočia sa sväté omše v Kvetnici neslúžili, tak sa celá rodina pri návšteve svojho manžela, a otca modlila pri Panne Márií v Kvetnici ruženec za uzdravenie. Štefan Krafčík sa po troch mesiacoch neustálych modlitieb ruženca uzdravil z respiračnej choroby a inšpekčný lekár ho prepustil ako úplne vyliečeného. Či sa jedná o zázrak to nemôže hodnotiť obyčajný človek?
Jediné čo môžme tvrdiť, že za týmto vyliečením určite stojí sila modlitby svätého ruženca.
Adresa redakcie stránok Minerály a horniny Kvetnice pri Poprade je: mineralykvetnica@netpoprad.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára