pondelok 14. júna 2010

Internetové Múzeum minerálov č.154 -Pyrop z Českého středohoří.

Múzeum Českého granátu má sídlo v odsvätenom evanjelickom kostole v Třebenicích- Česká republika. Vstupenka na priehľadku je v hodnote 30,-.
Zbierka pyropu v lokalite Podsedice, Tříbevlice,Třebenice. Vstup do povrchovej ťažby pyropu je len na povolenie vedúceho lomu. Inak zberatelia a nežiadúce osoby budú bez povolenia vstupu vykázaný z priestorov ťažby. Priestor je kontrolovaný pohybovými čidlami.
Názov minerálu: pyrop ( Český granát)
Lokalita nálezu: Těbenice, Podsedice, Tříbivlice, Kraskov, Vestřev v Podkrkonoší Česká republika.

Český granát ( pyrop) je mineneralogický symbol Česká. Pyrop je horečnato- hlinitý granát. Je známy predovšetkým sýtočervenou farbou. Kryštály sú rombododekaédrické, tetragón- trioktaédrické, tvorí aj zrnité a masívne agregáty. Tvrdosť : 7 až 7,5 Mohsovej stupnice. Lesk má sklovitý. Používa sa na výrobu šperkov. Najväčší výrobca granátových šperkov je: Granát družstvo umělecké výroby v Turnově, firma RSG s.r.o., Šperk D Josefa Drahoňského , Atelier Pega ing. M. Frydrycha, firma Drahokam Turnovec, Zlatnictví TOSI.

Názov - pyrop, veľkosť 4,5 mm.



Názov: pyrop, veľkosť 5 mm.


Názov: pyrop, veľkosť 6,5 mm.




Názov : pyrop, veľkosť 7,5 mm.
Podľa slov vedúceho dolu Jaroslava Pazourka v Podsedicích je nález pyropu nad 5 mm v tejto oblasti Českého středohoří výnimočný. Ich ťažba predstavuje tak 1,5 kg za rok v cene 300.000,- za jeden kilogram.
Zamestnanie v povrchovom dole v Podsedicích je veľmi náročné a v živote by som túto prácu nechcel robiť.
Akékoľvek informácie ohľadom výskytu pyropu v Českom středohoří sa kontaktujte na mailovú adresu: minerálykvetnica@netpoprad.sk



3 komentáre:

  1. Mám doma České Granáty a nevím kde je mohu prodat jsou čisté jen né broušené normálně jak sme je našli,tak v takovém stavu jsou,prosím o radu některé mají i 7mm děkuji za odpověď předem
    Přeji příjemný den.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Niekto zbiera minerály pre svoje potešenie a niekto pre peniaze. Ak Vám peniaze urobia radosť tak ich môžete predať na burze minerálov. Ja minerály zbieram pre rovnováhu tela a duše, ale nie pre peniaze.

      Odstrániť
    2. v podsediciach,trutnove máte výkup,stačí si to vyhladať cez google a je tam cenník

      Odstrániť