pondelok 13. septembra 2010

Pyrotín ( Pyrhotin) z Rakše


Pyrotín ( Pyrhotin ) - Na Slovensku sa vyskytuje väčšinou iba v mikroskopickej veľkosti a to v Zlatej Idke, Štóse, Švedlári, Smolníku spolu s pyritom,chalkopyritom. Drobné zrnka pyrotinu sa vyskytujú v Prakovciach v asociácii s kremeňom a sideritom. Vzácny je v Poráči, Páči, Ochtinej, Rákoši, Nandráži. Mikroskopický je v Rozhanovciach, Hniličku, Betliari, Hnilci. S pyritom a markazitom sa vyskytuje v Mníšku nad Hnilcom. V asociácii s pentlanditom sa nachádza v Nižnej Slanej. Ďalej sa vyskytuje v Rožňave- Čučma, Dobšinej, Ratkovskom Bystrom, Magnetizovciach, Hnúšti - Mútnik, Jaklovciach, Hodkovciach, Brezničke, Pezinku - ložisko Knižnica. V Nízkych Tatrách je najrozširenejší v Heľpe v asociácií s granátmi, amfibolmi a pyritom. V Banskej Štiavnici je zrnitý, kusový s galenitom a chalkopyritom. V pohorí Vtáčnik sa vyskytuje v lokalite Prochoť. Vo východoslovenských neovulkanitoch je pyrotín bežný a to v Zlatej bani, Dubníku, Štiavnici pri Zlatej bani, Maglovci, Vechci, Makovice a Strechovom vrchu.
Ostatné nálezy sú ojedinelé a výnimočné ako napríklad Pyrotín z Rakše nájdený r. 2008 v lome na Dolomit. Jeho veľkosť je výška 13 cm, šírka 16 cm a obvod 42 cm, hmotnosť 17 kg. Zvláštnosťou sú jeho kríčkovité kryštály dlhé až do 5 cm, ktoré som objavil po odklepnutí vrchnej kôry. Povrch minerálu vplyvom oxidácie stmavol. Jeho masív mal kovový lesk, časom sa ten menil na bronzovú farbu. Je v asociácii s chalkopyritom.
Na Slovensku takáto veľkosť pyrotínu z Rakše je výnimočná, nález ojedinelý, kryštály raritné a je až záhadou s množstvom otázok o jeho pôvode?

Pyrotín ( Pyrhotin ) z Rakše a jeho raritné kryštály.









Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára