sobota 7. novembra 2009

Urobíme si z našej planéty druhý Mars?

Súčasného človeka minulosť veľmi nezaujíma ani tá vzdialená niekoľko rokov a budúcnosť je pojem, ktorý azda nepoznáme. Živú a neživú prírodu berieme ako samozrejmosť. Naša planéta je ešte schopná vrtochy tejto modernej doby naďalej znášať? Snažíme sa jej nerastné bohatstvo prijímať a používať pre našu potrebu. Je to ale úplne správne? Naša planéta s narušeným magnetickým poľom nebude schopná nás naďalej chrániť, ako to poznáme. Slnko našej planetárnej sústavy sa tak stane naším najväčším nepriateľom. Magnetické pole sa vytvára v samotnom tekutom jadre, ktorého siločiary prechádzajú z južného magnetického poľa k severnému pólu. Vedci však zistili za posledné roky pozorovania, že magnetické pole sa už stráca v Brazílskej a Argentínskej panve Antlantického oceánu. Vytvára sa tak magnetická deformácia a v konečnom dôsledku má tento dej aj vplyv na ozónovú vrstvu. Konštatovať katastrofické scenáre vie každý z nás, ale opatrenia nevieme vysloviť. Preto týmto článkom vyzývam všetkých ľudí tejto planéty :"Chráňme si Zem po ktorej kráčame, chráňme si Zem čo nás stále živý". Jediná naša nádej je stať sa súčasťou prírody, stáť sa jej naozajstným dieťaťom. Či si to už uvedomujeme, alebo nie planéta Zem je naša jediná matka. Je to matka starostlivá, milá, chráni nás, živý, ale aj trestá.
Stále a všade sa hovorí o ekológií o ochrane ovzdušia. Rozprávať však je veľmi málo, je treba robiť skutky. Opatrenia obchodovania s emisiami sú smiešne a už vôbec sa nebudem zaoberať spôsobom ich predávania na Slovensku. Emisie sa kupovať, predávať dajú, ale nie zlikvidovať. Tie zatiaľ veselo likvidujú našu ochrannú atmosféru, narúša sa magnetické pole. Zamyslime sa nad touto otázkou veľmi vážne na celom svete či už v Kanade, USA, Argentíne, Peru, Kube, Nórsku, Rusku, Číne, Japonsku, Indií, Iráne, Tureckú, Afrike, Novom Zélande, Francúzku, Nemeckú, Českú, Slovensku, Grécku, a ostatných krajinách tohto sveta.
Naša planéta Zem je veľmi pekná, ale jej vzhľad sa môže o niekoľko storočí zmeniť na druhý Mars!
Vyberme si už konečne či chceme mať miliardy dolárov, alebo zdravú Zem ešte niekoľko miliard rokov?
Zanechajme náboženskú, rasovú neznášanlivosť, silnejší nech neútočia na slabších, ale múdrosť a dobré srdce veď nás spoločne k ochrane nášho spoločného domu, k ochrane spoločnej matky s názvom ZEM!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára